Klimatfinansiering - vad bör du tänka på?

Du har börjat rapportera på ditt bolags koldioxidutsläpp och du har identifierat de områden där du kan sänka dina utsläpp. Du kanske till och med har börjat sätta in åtgärder för att sänka dina utsläpp men du inser snabbt att det inte kommer bli tillräckligt. Hur du än vänder och vrider på problemet så kommer det finnas utsläpp som du inte kan göra något åt. Du behöver trots allt använda lite el och värme, till exempel. Då kommer du på att du kan kompensera för dessa utsläpp genom att finansiera klimatprojekt, även kallat “klimatkompensera” eller mer korrekt “klimatfinansiera”. Läs det här innan du bestämmer dig för vilket projekt du vill finansiera för att få bäst impact.

Hur funkar klimatfinansiering?

I princip, om ett bolag släpper ut en viss mängd koldioxidekvivalenter (CO₂e) kan de göra ett ekonomiskt bidrag till ett projekt som förhindrar, minskar eller tar bort en motsvarande mängd CO₂e någon annanstans. Vanliga kompensationsprojekt inkluderar skogsplantering, förnybara energiinstallationer, metanuppfångning och energieffektivitetsprojekt.

Många bolag använder sig av finansiering av kompensationsprojekt för att nå “Net-Zero” eller bli klimatneutrala (Climate Neutral eller Carbon Neutral). Den stora skillnaden mellan klimatbegreppen Climate Neutral/Net-Zero och Carbon Neutral i valet av klimatkompensationsprojekt. Att bli Climate Neutral/Net-Zero kräver ett klimatkompensationsprojekt som faktiskt absorberar växthusgaser, till exempel genom trädplantering eller DAC (Direct Air Capture). Å andra sidan räcker det att välja ett klimatkompensationsprojekt som förhindrar utsläpp av växthusgaser, som exempelvis förnybar energi, för att bli Carbon Neutral. Därför anses Carbon Neutral vara ett mellansteg mot att uppnå Climate Neutral/Net-Zero status.

Inget magiskt piller men en av lösningarna

Klimatprojekt har hamnat under en hel del kritik den senaste tiden. En vanlig kritik är att klimatkompensation inte alltid är den mest effektiva metoden för att minska koldioxidutsläpp. Kritiker påpekar att det kan vara mer effektivt att investera i ren teknik, energieffektivitet och omställning till förnybara energikällor än att betala för att plantera träd eller andra klimatkompensationsåtgärder.

Vissa kritiker hävdar också att företag använder klimatkompensation som ett sätt att framstå som miljövänliga och Net-Zero utan att göra verkliga förändringar i sina verksamheter, så kallad Greenwashing.

Det har även framförts kritik mot hur effektiva klimatkompensationsprojekt faktiskt är när det gäller att minska koldioxidutsläpp och motverka klimatförändringar. Det kan vara svårt att verifiera och mäta hur mycket koldioxid som faktiskt har minskats som ett resultat av ett klimatprojekt.

Även om mycket av kritiken som riktas mot dessa projekt kan vara sann så är verkligheten mycket mer nyanserad. Sanningen är att vi kommer aldrig kunna motverka klimatförändringarna genom att enbart sänka våra egna utsläpp utan många olika typer av åtgärder måste samspela för att nå 2-gradersmålet. Klimatkompensation är inget magiskt piller som löser alla våra klimatproblem, men det är en av lösningarna. Förutom att direkt sänka eller uppta koldioxidutsläpp så kan klimatprojekt bidra med bland annat innovation till energiomställningen, påskynda samhällsutvecklingen i utvecklingsländer, främja biologisk mångfald och bistå med utbildning och medvetenhetshöjande kring klimatfrågan.

Det viktigaste är att ta ansvar för sina utsläpp

Det är bra att komma ihåg att klimatprojekt inte handlar om en ersättning för direkta utsläppsminskningar, men det kan komplettera dessa insatser. Vi kommer aldrig att kunna sänka våra utsläpp till noll. Vi släpper ut koldioxidekvivalenter så fort vi skickar ett email, tänder en lampa eller ringer ett samtal. Det vi kan göra är att hela tiden övervaka och beräkna våra utsläpp, hitta sätt att sänka dem så mycket som möjligt, och ta ansvar för de övriga utsläppen. Att finansiera ett bra klimatprojekt är ett väldigt effektfullt sätt att ta sitt ansvar och är ett av verktygen du bör ha i din verktyglåda för att mildra klimatförändringar.

Hur ska man hitta rätt projekt?

Innan du bestämmer dig för att finansiera ett klimatprojekt, se till att projektet uppfyller dessa aspekter:

1. Certifierat projekt

Det viktigaste när du väljer ett projekt är att det är certifierat av en seriös organisation. De vanligaste är Gold Standard och VCS Verra. 

2. Verkligt

Projektet måste kunna bevisa att alla utsläppsminskningar eller koldioxidupptag faktiskt har ägt rum. 

3. Mätbarhet

Alla utsläppsminskningar och upptag måste vara mätbara.

4. Additionalitet

Projektet måste kunna bevisa att utsläppsminskningarna eller upptagen inte hade ägt rum om inte projektet existerat och blivit finansierat genom att sälja koldioxidkrediter. 

5. Tredjepartsverifiering

Projektet måste ha blivit granskat av en tredjepart som godkänner projektet. 

6. Varaktighet

Projektet måste kunna bevisa att utsläppsminskningarna eller upptagen är varaktiga. Ett projekt som planterar skog som vid senare tillfälle ska skövlas räknas alltså inte som ett varaktigt projekt, eftersom utsläppen då kommer gå ut i atmosfären igen. Den allmänt accepterade gränsen för varaktighet är 100 år. 

7. Lokalsamhället drar också nytta 

De bästa projekten främjar också lokalsamhällen och skyddar den biologiska mångfalden och stödjer fler av FN:s Globala hållbarhetsmål.

Vill du finansiera klimatprojekt och ta ansvar för dina utsläpp? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Föregående
Föregående

Adtraction stärker sin hållbarhetsredovisning med hjälp av Wellfish

Nästa
Nästa

PE Accounting fortsätter växa och har lanserat nytt dotterbolag