Vad är ESG-rapportering?

  • Hållbarhet för ditt företag handlar om att ta ansvar för den egna påverkan på miljön och samhället samt att arbeta för att minska den negativa påverkan och istället öka den positiva påverkan på samhället och miljön. Detta innebär b.la att företag behöver integrera ett hållbarhetsperspektiv i så många delar av sin verksamhet som möjligt. Detta innefattar exempelvis inköp, produktion, distribution, marknadsföring, mångfald och inkludering.

    Företagen behöver även ta hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter när de fattar beslut. Att vara hållbar innebär med andra ord att företagen tar ansvar för sina handlingar och arbetar för att bidra till en hållbar framtid för alla.

    Hållbarhet ska främja långsiktighet och balans där vi är transparanta och ansvarstagande i vårt agerande.

  • Hållbarhetsredovisning syfta på den process i verksamheten där man rapporterar om sin påverkan på miljön och samhället utöver den finansiella rapporteringen. Dessa rapporter innehåller information om företagets sociala ansvarstagande (CSR), hållbarhetsarbete och miljöprestanda. Hållbarhetsredovisning görs för att öka företagets transparens och ansvarstagande gentemot kunder, investerare, andra intressenter och samhället i stort.

    Hållbarhetredovisning har blivit en alltmer väsentlig del för företag eftersom intresset för hållbarhet ökar mer och mer. Genom att vara öppen och rapportera om sin hållbarhetsprestanda kan företag visa att de tar sitt ansvar för påverkan på vårt samhället och miljön och att de är engagerade i att arbeta för en mer hållbar framtid.

  • Alla företag kan dra nytta av hållbarhetsredovisning, men det finns ingen generell lag i dagsläget som kräver det. Vissa länder har däremot regler för företag inom specifika branscher och storlekar som behöver redovisa påverkan på samhället och miljön. Dessutom blir det allt vanligare att kunder och investerare kräver från företaget de investerar i eller köper produkter och tjänster av, att de rapporterar om sitt hållbarhetsarbete.

    Idag finns det både en nytta för företagets utveckling men också för att hålla sig relevant i framtiden. Genom hållbarhetsdata får företag:

    • Operativinsikt i företag från nya perspektiv

    • Konkurrensfördelar hos befintliga kunder, nya kunder, upphandlingar etc.

    • Företag främjar och bidrar till hälsosamutveckling som också attraherar nya talanger och ökar employer brandingen.

    Hållbarhetredovisning är särskilt viktigt för de företag som är verksamma inom branscher med hög miljöpåverkan, som exempelvis gas, olja, jordbruk och gruvdrift, men alla typer av företag tjänar på att hållbarhetsredovisa.

    1 Januari 2024 när CSRD träder i kraft, det som ska ersätta nuvarande NFRD i Årsredovisningslagen, så kommer företag som uppnår två av dessa kriterier behöva hållbarhetsredovia:

    • Över 40 miljoner Euro i nettoomsättning

    • Över 20 miljoner Euro i balansräkning

    • Över 250 anställda

Anti-korruptionspolicyer

  • Hållbarhetsredovisning är en process där företag rapporterar om sin påverkan på samhället och miljön utöver den finansiella rapporteringen. Processen följer vanligtvis riktlinjer från organisationer som NSRS och GRI som ger standarder för hur informationen bör samlas in, analyseras och rapporteras på ett transparent och relevant sätt. Genom att använda dessa riktlinjer kan företag säkerställa att deras hållbarhetsredovisning är tillförlitlig och jämförbar med andra företag.

    Hållbarhetsredovisning kan också inkludera användning av ESG-kriterier för att bedöma hållbarhetsprestanda och riskexponering. Syftet med hållbarhetsredovisning är att öka transparens och ansvarstagande gentemot investerare, kunder och samhället i stort.

    Genom att rapportera på sociala miljömässiga och ekonomiska nyckeltal, processer och policys skapar du grunderna till en hållbarhetsredovisning.

  • ESG-rapportering är en typ av företagsrapportering som fokuserar på företagets prestationer inom miljö, sociala frågor och bolagsstyrning(ESG). Dessa områden har blivit alltmer viktiga för kunder, investerare och samhället i stort när man bedömer företagets ansvarstagande och hållbarhet.

    Det har också blivit viktigare med ESG-rapportering för företag som söker investeringar eller finansiering från institutionella investerare och andra finansiella aktörer. Organisationer som exempelvis GRI och SASB, har utvecklat riktlinjer och standarder för ESG-rapportering som kan vara till hjälp för att rapportera på ett standardiserat och jämförbart sätt.

    Företag kan också förbättra sin finansiella prestation på lång sikt, minska risker och främja en hållbar utveckling genom att rapportera om sin ESG-prestation.

  • Miljöaspekterna som inkluderas i en ESG-rapport kan omfatta koldioxidutsläpp, användning av vatten och energi, avfallshantering och utsläpp av farliga kemikalier. Sociala faktorer kan omfatta arbetsförhållanden, mångfald och inkludering, mänskliga rättigheter, säkerhet och hälsa, samt relationer med samhället. Bolagsstyrning omfattar områden som etik, ledarskap, styrelse struktur och anti-korruptionspolicyer.

Begreppslista


Är ett samlingsnamn för de riktlinjer och regler som företag eller organisationer sätter upp för att förhindra korruption. En anti-korruptionspolicy kan innefatta åtgärder som att exempelvis ge utbildning till anställda om korruptionsrisker, att upprätta en rapporterings mekanism för misstänkt korruption eller genomföra regelbundna interna revisioner för att säkerställa efterlevnad av policyn.

ESG

Hållbarhetsprestanda

SASB


Corporate Social Responsibility (CSR) syftar på företags frivilliga engagemang att ta hänsyn till miljömässiga och sociala frågor i sitt affärsbeslut och verksamhet. CSR inkluderar bland annat att minska koldioxidutsläpp, stödja lokalsamhällen,
arbeta mot diskriminering, upprätthålla höga arbetsstandarder och att använda hållbara material i produktionen.

GRI


ESG står för Environmental, Social and Governance och hänvisar till de faktorer som används för att bedöma vilken hållbarhetsprestanda som råder inom ett företag. Miljöfaktorer inkluderar till exempel koldioxidutsläpp och användning av naturliga resurser. Sociala faktorer kan vara arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter. Styrning-faktorer kan inkludera exempelvis företagsledning och styrelse strukturer.


Global Reporting Initiative (GRI) är en organisation som skapar riktlinjer för hållbarhetsrapportering för företag och Organisationer. Dessa riktlinjer hjälper organisationer att utveckla en strukturerad process för rapportering och identifiera de frågor kring hållbarhet som är mest relevanta för verksamheten. 

ISO


Hållbarhetsprestanda är en bedömning av en organisations prestation i relation till hållbarhetsfrågor. Detta kan inkludera mätning av koldioxidutsläpp, upprätthållande av höga arbetsstandarder, användning av förnybara energikällor, och utveckling av tjänster och produkter som har en positiv inverkan på samhället eller miljön.


Sustainability Accounting Standards Board (SASB) är en organisation som utvecklat specifika standarder för hållbarhetsrapportering inom utvalda branscher. Dessa standarder hjälper företag att rapportera kring hållbarhetsfrågor som är mest relevanta för just deras verksamhet och hjälper även företaget att jämföra sin prestation med andra organisationer som verkar inom samma bransch.

CSR


ISO 26000 är en internationell standard som ger riktlinjer för hur organisationer kan arbeta med socialt ansvarstagande och är utgiven av International Organization for Standardization.
ISO 2600 tar hänsyn till sju kärnområden för socialt ansvarstagande: 

1) Mänskliga rättigheter
2) Arbetsförhållanden
3) Miljö
4) Ansvarsfulla affärsmetoder
5) Konsumentfrågor
6) Samhällsengagemang och utveckling
7) Utveckling av lokala gemenskaper.